PDA

View Full Version : Game running slow when I shoot enemies



sumincubusfoo
27th Jul 2003, 03:57
Help me! This problem is, for me, very much bad!!

Project Eden runs just fine for me at about any resolution up to 1024x768, highest color depth, detail settings, trilinear filtering, the works...but when I see a Death Head guy or fire effects (like the one in the burnt room in the Real Meat factory) my game vomits up a framerate of about 1 fps! HOLY MONKEYS! I lowered every single detail level and still I had the same problem! It even happens on the demo, too. :( I really need help because I LOVED the game for PS2 and so I bought it for PC in a bargain bin for $1.99 and it's not working properly! Here are my specs:

Pentium III 500 Mhz, 128 MB RAM
12.6GB Hard Drive, about 3GB free
48x CDROM drive
nVIDIA GeForce 2 MX100 (PCI)
SoundBlaster Live!

Any help or recommendations or ideas would be GREATLY APPRECIATED! Thank you all in advance for your posts.

The General
27th Jul 2003, 11:04
OK, I know some of thease you have probably done but have you tired-
checking the help files
downloading patches
reinstalling
emailing core/edios for help
screaming at the monitor
starting in safemode and running everything on minimum and disabled sound

invader
27th Jul 2003, 18:57
I am sorry to say that you will be satisfied if you upgrade your system. I had the same problem when I runned PE demo on a k62-5oomhz processor based system and with a voodoo 3 card. Nowadays I suspicious that nothing will run fine with less than 750mhz of processor and 32mb of accelerated video at the very least.

The General
28th Jul 2003, 08:16
Yer, a 500MHz processor may cause some slight problems aswell. Might be able to find a cheep compatable one on dabs.com

Syberian Oscar
28th Jul 2003, 12:56
Are you using Windows XP? If so, that's your problem (the game doesn't like XP. I have a 1.8ghz processor, and it couldn't handle the game when I used XP.) However, there is a patch that solves this annoyance, and now I'm playing the game with no probs whatsoever.

sumincubusfoo
30th Jul 2003, 18:53
What patch did you download to do that? I have the latest Eidos release patch for the game, and it's still crappy. Yes, I've tried everything I can think of, too. The normal gameplay is fine, it's just when I encounter any enemies, or when I fire my weapon, the game gets CHOPPY. VERY CHOPPY. It's sad. :(

sumincubusfoo
30th Jul 2003, 18:54
Up:

Oh, and I'm using WinXP Pro.

SuzieCroft
30th Jul 2003, 19:48
Sorry to say this, but it's your processor that's the trouble, dude :)

Upgrading that is probably your best/only bet for solving your framerate problems. But hey, at least it'll make your pc go faster ^_^;

The General
31st Jul 2003, 11:47
have you tried starting the game with sound disabled?

On my odl computer it was a bit jerky when fighting but with sound disbled it was perfect.

sumincubusfoo
31st Jul 2003, 22:38
Soon I'm probably gonna get a new computer that'll blow mine out of the water (now that I have a job...) so hopefully that won't be the problem. Thanks for all your posts so far - any more suggestions?

SuzieCroft
1st Aug 2003, 17:30
Um... try turning all of the gfx/sfx options right down, try running in software mode (though that may not be such a wise idea if you only have a 500 mhz processor), lower resolution (640x480 should be a lot better), install latest gfx card drivers, etc etc.. :)